باشد اندر پرده بازی‌های پنهان

حاضرم قسم بخورم که هیچ حادثه‌ی بزرگی همینطوری رخ نمی‌دهد و هیچ اتفاقی خودش نمی‌افتد.1 حوادث بزرگ، همه حاصل یک کارگردانی بی‌نقص‌اند که کسی فکرش را هم نمی‌کند؛ چه از نوع بشری و چه غیر بشری آن. در این میان اتفاقاتی که وجه فرازمینی قابل توجهی دارند شبیه به یک بازی عاشقانه‌ی غیر قابل پیش‌بینی اند. اغلب بیش از این که بشود گفت وقوعشان حاصل جبر است یا اختیار، فرصتی است برای جلوه‌ی معنای «جا ماندن» و «جلو افتادن»؛ یا ظرفی بر مفاهیم غیر زمینی «حسرت» و «فراق» و «عشق» و «سوختن». چشم بصیرت هم نمی‌خواهد، کمی که چشمانت را تنگ کنی دیده خواهد شد. کشف قواعد این بازی هم نیاز به کمی نکته‌سنجی دارد. یادتان هست که چند سال پیش هواپیمایی موسوم به «سی-یکصد و سی» درست چند دقیقه بعد از پرواز از فرودگاه مهرآباد به مقصد چابهار در شهرکی همان نزدیکی‌ها سقوط کرد؟ این حادثه تقریبا پیکر تمام سرنشینان حادثه را به آتش کشید و خاکسترش را بر دل ملتمان نشاند. همه‌ی ما به نقص فنی هواپیما لعنت فرستادیم و آرزو کردیم که دیگر هیچ هواپیمایی در کشورمان سقوط نکند. عقل ما محدودیت‌های دنیای مادی و سهل انگاری برخی را محکوم کرد و پرونده‌اش را همینجا بست. اما این‌ها پوسته‌ی مادی ماجراست، همان حجابی که باید باشد تا داستان اصلی را دیدنی‌تر کند. مدت‌ها بعد یادداشت‌هایی را پیدا کرده‌اند که چند تن از قربانیان این حادثه قبل از سفر نوشته بوده‌اند. قدر مشترک تمام آن‌ها شوق پرواز و آمادگی برای مرگ و دلتنگی رفتن بود. شما می‌توانید باور کنید این‌ها اتفاق است و بی‌ربط و تصادفی؟ شاید عاقلانه‌اش اینطور باشد اما دلم گواهی می‌دهد که خدا دست کم چندتای آنان را برای خودش انتخاب کرده بود که درست در یک زمان مشخص به عاشقانه‌ترین شکل ممکن از زمین جدایشان کند و کرده.

*

در عالم امکان، ابراهیم خلیل الرحمن از معدود کسانی است که پیمانه‌ی عاشقی را پر کرده است؛ ماجرای فرزند برومند به قربانگاه بردن را دیگر خودتان می‌دانید. درست در سالروز این حادثه‌ی تاریخی ، یک عده در حین انجام آیین ابراهیم خلیل، لبیک گویان، با لباس سپید، در حال احرام و پاک از گناه مثل یک کودک تازه از مادر متولد شده، دانه دانه بر زمین افتاده‌اند و قربانی شد‌ه‌اند. انگار بعضی‌هایشان میوه‌های نوبرانه‌ای بودند که اگر چیده نمی‌شدند، نمی‌شد. به پیروی از آیین ابراهیم بالیدن کجا و خود، ابراهیم زمان خود شدن کجا؟ سختی کار عاشقی را آنهایی فهمیده‌اند که چشم انتظار آمدن عزیزانشان، خبر رسیده پاره‌های تنشان مثل گل‌های رنگارنگ پر پر شده و بر دامن سپید منا ریخته‌اند. هر کسی هر چه را عزیز داشته از برادر، پدر، پسر و ... راهی قربانگاه کرده است. این البته چیزی از زشتی بی‌مسئولیتی مسئولان این فاجعه و خشم و انزجار ما از کوتاهی‌هایشان کم نمی‌کند اما بر دل داغدیده‌ی ملتی مرهم می‌گذارد برای صبوری.

*

شنیده بودم که خدا گفته: «هر کس را من عاشق باشم، خونش را می‌ریزم و هر کس را که من خون بریزم، خود خونبهای اویم.» دوستی در یکی از شبکه‌های اجتماعی به بهانه‌ی این حادثه نوشته بود: «هزار و چند صد بنده داشت که بعد از خواندنِ عرفه، بندبندشان لبیک گفت و ... منا همچون کاسه‌ی سفیدی شد که کسی با انارِ دانه دانه، پوشانده باشدش» هر صحنه از این بازی پنهان دریای شوریدگی است و تحیر. حجتان قبول! حاجیانِ قربانی شده و حاجیانِ پاره‌ی جگر به قربانگاه فرستاده. ای کاش ما هم امسال حاجی شده بودیم و به جای فرو بردن بغض‌ها و اشک حسرت ریختن‌ها از راه دور، در میان شما نشسته بودیم و معنای جاماندگی و حسرت و فراق را با شما شریک می‌شدیم و در این غم جگرسوز با هم خاکستر می‌شدیم و می‌سوختیم. دلم گواهی می‌دهد که خدا، عزیزان شما را برای خودش انتخاب کرده بوده و می‌خواسته به عاشقانه‌ترین شکل ممکن از بند زمین رهایشان کند. دلم گواهی می‌دهد که این هم یکی از قصه‌های عاشقانه‌ی خداست، برای آن‌هایی که دوست‌ترشان دارد؛ مثل داستان ابراهیم.

 

1.«اتفاق خودش نمی‌افتد» نام فیلم‌نامه‌ای از بهرام بیضایی

۲ لایک
۰۵ مهر ۰۰:۳۴ ماه پیشانو
چقدر ما بدبختیم....

چرا اینطوری فکر می‌کنی؟

۰۶ مهر ۱۶:۵۵ ماه پیشانو
که موندیم....
که قسمتمون نشد...

من فکر نمی‌کنم آرزوی شرعی‌ای باشه که از خدا بخواد کسی و بهش نده

از ته دل بخوایم توفیقش رو بده، بهمون میده
قبلش هم بخوایم صاف و صیقلیمون بکنه برای رسیدن بهش :)

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
«بعد از این نام من و گوشه‌ی گمنامی‌ها
که غریبان جهان شهره‌ی آفاق‌ ترند»
موضوعات
کربلا ای کاش مسافرت بودم (۱۳)
یادداشت‌های یک زن خانه‌دار (۱۴)
چوپان معاصرطور (۱۵)
ما اینجوری دیدیم (۱۲۲)
اتفاق خودش نمی‌افتد (۷۸)
رج به رج (۱۳)
هنگامه‌ی تب (۳۸)
مداد سفید (۵۰)
خنده ی گشاد (۱۱)
اونی که برام قله ست (۱۶)
اینجور وقتا (۵۷)
مداد سرخ (۱۷)
دیالوگ‌های ماندگار (۴)
تا پخته شود خامی (۱۴)
من ریحانه‌ام (۱۱)
نامه های جمعه (۲)
برکه ی کاشی (۱۲)
کلاس طلیعه (۸)
با توام (۱۲)
پیوند ها
لابلای گل های پیراهنش
یک ذهن مُشَبَّک
نیوفولدر
پرانه ام
سلام
طراح قالب : عرفـــ ـــان قدرت گرفته از بلاگ بیان